Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/26833
Title: Амінокислоти у сировині люцерни жовтої
Other Titles: Aminoacids of Medicago Falcata herb
Authors: Гречана, О. В.
Сербін, А. Г.
Салій, О. О.
Keywords: трава люцерни
амінокислоти
люцерна жовта
alfalfa herb
aminoacids
Medicago Falcata
Issue Date: Dec-2023
Publisher: Izdevnieciba "Baltija Publishing"
Citation: Гречана О. В. Амінокислоти у сировині люцерни жовтої / О. В. Гречана, А. Г. Сербін, О. О. Салій // Modernization of natural science education and natural sciences in the context of digitalization : International scientific conference, December 6-7, 2023, Częstochowa, the Republic of Poland. – Riga, Latvia : Baltija Publishing, 2023. – Р. 9-11. – Access mode : http://www.baltijapublishing.lv/omp/index.php/bp/catalog/book/403
Abstract: Науковим інтересом є дослідження складу та кількісного вмісту амінокислот у надземній частині представника роду Люцерна (Medicágo L.) – люцерні жовтій, з широким ареалом у південній частині України. Траву заготовляли у період активного цвітіння рослини – (червень - серпень 2020-2021 рр.) у передмісті Запоріжжя (Василівський район). Висушували на протязі під навісом. Якісний та кількісний склад трави люцерни досліджували на автоматичному аналізаторі амінокислот (модель ААА Т – 339, Чехія) за методом Штейна і Мура. Результати (n = 6) обробляли методом варіаційної статистики. Відмічено високі концентрації аспарагінової кислоти, проліну, фенілаланіну та гліцину. Лімітуючими амінокислотами для надземної сировини досліджуваної рослини були: метіонін (0,74%), глутамін (0,64 %) та лізин (0,57%).
Of scientific interest is the study of the composition and quantitative content of amino acids in the aerial part of a representative of the genus Lucerne (Medicágo L.) – yellow alfalfa, with a wide range in the southern part of Ukraine. The grass was harvested during the period of active flowering of the plant – (June - August 2020-2021) in the suburbs of Zaporizhzhia (Vasylivskyi district). They were dried under a canopy. The qualitative and quantitative composition of alfalfa grass was studied on an automatic amino acid analyzer (model AAA T – 339, Czech Republic) according to the Stein and Moore method. The results (n = 6) were processed by the method of variational statistics. High concentrations of aspartic acid, proline, phenylalanine and glycine were noted. The limiting amino acids for the overground raw material of the studied plant were: methionine (0.74%), glutamine (0.64%) and lysine (0.57%).
URI: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/26833
Faculty: Факультет хімічних та біофармацевтичних технологій
Department: Кафедра промислової фармації
Appears in Collections:Кафедра промислової фармації (ПФ)
Матеріали наукових конференцій та семінарів

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Polonia_University_Częstochowa.pdf474,93 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.