Please use this identifier to cite or link to this item:
https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/26275
Title: | Дослідження можливостей використання дріжджів для синтезу наночасток металів |
Authors: | Луцій, О. О. Макаренко, М. В. Морін, В. В. Грецький, І. О. Шидловська, О. А. |
Issue Date: | 2023 |
Publisher: | Київський національний університет технологій та дизайну |
Citation: | Дослідження можливостей використання дріжджів для синтезу наночасток металів / О. О. Луцій, М. В. Макаренко, В. В. Морін, І. О. Грецький, О. А. Шидловська // Освіта для сталого майбутнього: екологічні, технологічні, економічні і соціокультурні питання : колективна монографія за матеріалами Всеукраїнської наукової конференції, м. Київ, 18 жовтня 2023 року / за ред. В. П. Плаван, А. О. Касич, О. О. Бутенко. – Київ : КНУТД, 2023. – С. 273-284. |
Abstract: | Зелений синтез наночасток металів є надзвичайно перспективним, оскільки є економічно вигідним та безпечним способом отримання ефективних агентів з яскравою біологічною дією. В роботі було проведено підбір ресурсу для синтезу наночасток та проведено експериментальний біогенний синтез наночасток срібла для встановлення найкращого варіанту. Таким чином, найкращими властивостями для синтезу наночасток срібла володіє штам дріжджів S. cerevisiae 530. Використання супернатанту або лізату дозволяє регулювати розмір наночасток та біологічні властивості, що полягають в ефективній антибактеріальній дії проти E. coli та ефективній стимуляції росту бактерії L. delbrueckii. Отримані результати є перспективними для подальшого вивчення та розробки комплексних антибіотичних препаратів. |
URI: | https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/26275 |
Appears in Collections: | Кафедра біотехнології, шкіри та хутра (БШХ) Освіта для сталого майбутнього: екологічні, технологічні, економічні і соціокультурні питання |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
OSM_2023_Р273-284.pdf | 551,69 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.