Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/20338
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Бондаренко, Світлана Михайлівна | - |
dc.date.accessioned | 2022-11-10T11:52:38Z | - |
dc.date.available | 2022-11-10T11:52:38Z | - |
dc.date.issued | 2022-09 | - |
dc.identifier.citation | Бондаренко С. М. Система "бережливе виробництво плюс шість сигм" як інструмент підвищення якості бізнес-процесів та сталого розвитку підприємства / С. М. Бондаренко // Інвестиції: практика та досвід. – 2022. – № 17. – С. 62-67. | uk |
dc.identifier.issn | 2306-6814 | uk |
dc.identifier.uri | https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/20338 | - |
dc.description.abstract | У статті розглянуто методологічні та методичні підходи до створення та впровадження на підприємстві системи бережливе виробництво плюс шість сигма, яка інтегрується із системою управління якістю бізнес-процесів, що відповідає вимогам міжнародного стандарту ISO 9001:2015. Висвітлено понятійно-категоріальний апарат даної тематики, проаналізовано явища, які створюють на підприємстві так зване тертя – опір при досягненні підприємством цілей. Це марнотратство, невідповідність та перенапруження. Для забезпечення їх усунення запропоновано впровадження системи бережливе виробництво плюс шість сигма. Бережливе виробництво націлене на оптимізацію організації виробництва, досягнення максимального ефекту від використання всіх видів ресурсів, боротьбу з марнотратством, що дає змогу вирішувати проблеми економії всіх видів ресурсів, охороні довкілля та ін. Сутність методології шість сигма полягає у зниженні варіабельності процесів, зменшенні кількості невідповідностей, усуненні браку та захисті від помилок в процесах створення цінності для споживачів. Все це є основою сталого розвитку підприємства. Наведено алгоритм впровадження на підприємстві системи бережливе виробництво плюс шість сигм. | uk |
dc.description.abstract | The article discusses methodological and methodical approaches to the creation and implementation of lean six sigma system at an enterprise, which is integrated with the quality management system of business processes that meets the requirements of ISO 9001:2015. The conceptual and categorical apparatus of this topic is highlighted, the phenomena that creates the so-called "friction" at enterprise – resistance to achieve enterprise's goals are analyzed. It's wasteful, inconsistent and overworked. To ensure their elimination, it is proposed to introduce the lean six sigma system. Lean production is aimed at optimizing organization of production, achieving the maximum effect from the use of all types of resources, combating waste, which makes it possible to solve the problems of ensuring a high level of product quality, protecting the environment, saving all types of resources, etc. The essence of the six sigma methodology is to reduce the variability of processes, reduce the number of inconsistencies, eliminate defects and protect against errors in the processes of creating value for consumers. All this contributes to the sustainable development of an enterprise. The algorithm for implementing the lean six sigma system at an enterprise is given. An important stage in the implementation of the lean six sigma system is the formation of a team that will coordinate all work, outline a plan and distribute resources. The crucial stage are the creation of maps of the current and future state of the selected value stream. After that, improvements are introduced into the value creation stream, while technological operations can radically change, liquidate, merge. Improvements may also apply to equipment. Workers can change the system of responsibility for quality, they can be given the right to stop the conveyor in order to exclude the receipt of defective products for the next operation, etc. The "Just in time" system is introduced, which is implemented using the "Kanban" system. Important elements of the kanban system are the visual representation of the production system, the visual address system at the enterprise, the addressing of unfinished products, and the visualization of the production process. The kanban board serves as a means of visualizing the number of products produced, since in the modern information world, critically important information must be made public and communicated to all employees of the enterprise. | uk |
dc.language.iso | uk | uk |
dc.subject | бережливе виробництво | uk |
dc.subject | шість сигм | uk |
dc.subject | якість | uk |
dc.subject | сталий розвиток | uk |
dc.subject | марнотратство | uk |
dc.subject | невідповідність | uk |
dc.subject | перенапруження | uk |
dc.subject | тертя | uk |
dc.subject | lean production | uk |
dc.subject | six sigma | uk |
dc.subject | quality | uk |
dc.subject | sustainable development | uk |
dc.subject | waste | uk |
dc.subject | inconsistency | uk |
dc.subject | overstrain | uk |
dc.subject | friction | uk |
dc.title | Система "бережливе виробництво плюс шість сигм" як інструмент підвищення якості бізнес-процесів та сталого розвитку підприємства | uk |
dc.title.alternative | The "lean six sigma" system as a tool for improving the quality of business processes and sustainable development of the enterprise | uk |
dc.type | Article | uk |
local.contributor.altauthor | Bondarenko, Svitlana | - |
local.subject.section | Економіка, фінанси, менеджмент | uk |
local.source | Інвестиції: практика та досвід | uk |
local.source | Investytsiyi: praktyka ta dosvid | uk |
local.subject.faculty | Факультет управління та бізнес-дизайну | uk |
local.identifier.source | Видання України | uk |
local.subject.department | Кафедра управління та смарт-інновацій | uk |
local.identifier.doi | 10.32702/2306-6814.2022.17.62 | uk |
local.subject.method | 1 | uk |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації (статті) Кафедра управління та смарт-інновацій (УСІ) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
БондаренкоС.М_Inv+17+2022_St9.pdf | 1,01 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.