Please use this identifier to cite or link to this item:
https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/17367
Title: | Обліково-аналітичне забезпечення виробництва органічної продукції |
Other Titles: | Accounting and analytical support for the production of organic products |
Authors: | Скрипник, М. І. Григоревська, Олена Олександрівна |
Keywords: | органічна продукція органічне виробництво обліково-аналітичне забезпечення витрати звітність органическая продукция органическое производство учетно-аналитическое обеспечение расходы отчетность organic products organic production accounting and analytical support costs reporting |
Issue Date: | 2020 |
Citation: | Скрипник М. І. Обліково-аналітичне забезпечення виробництва органічної продукції / М. І. Скрипник, О. О. Григоревська // Таврійський науковий вісник. Серія : Економіка. – 2020. – Вип. 4. – С. 177-187. |
Source: | Таврійський науковий вісник. Серія : Економіка Taurida Scientific Herald. Series : Economics |
Abstract: | Мета статті полягає в оцінюванні наявних підходів до обліково-аналітичного забезпечення виробництва органічної продукції та спробі їх уніфікації для формування ефективного облікового-аналітичного забезпечення. Проведені дослідження дали змогу актуалізувати важливість наукового пошуку у сфері розроблення обліково-аналітичного забезпечення виробництва органічної продукції. На основі проаналізованих матеріалів запропоновано власний підхід до обліково-аналітичного забезпечення виробництва органічної продукції, що формується під впливом організаційних особливостей суб’єкта господарювання (розмір підприємства, вплив організаційної структури, структура управління виробничим процесом, технологія виробництва, внутрішні стандарти діяльності, кваліфікація персоналу) та особливостей галузі функціонування (соціальна значимість виготовленої продукції, недовготривалий виробничий цикл, відсутність незавершеного виробництва, циклічність продажу, суворе дотримання технологій та норм витрат матеріалів, близькість до ринків збуту готової продукції). Обґрунтовано, що обліково-аналітичне забезпечення формується з контрольної підсистеми, облікової підсистеми та аналітичної підсистеми. Деталізовано складові частини обліково-аналітичного забезпечення щодо інформаційного забезпечення та управління витратами на виробництво органічної продукції. Цель статьи заключается в оценивании существующих подходов к учетно-аналитическому обеспечению производства органической продукции и попытке их унификации для формирования эффективного учетно-аналитического обеспечения. Проведенные исследования позволили актуализировать важность научного поиска в сфере разработки учетно-аналитического обеспечения производства органической продукции. На основе проанализированных материалов предложен собственный подход к учетно-аналитическому обеспечению производства органической продукции, который формируется под влиянием организационных особенностей субъекта хозяйствования (размер предприятия, влияние организационной структуры, структура управления производственным процессом, технология производства, внутренние стандарты деятельности, квалификация персонала) и особенностей отрасли функционирования (социальная значимость изготовленной продукции, недлительный производственный цикл, отсутствие незавершенного производства, цикличность продажи, строгое соблюдение технологий и норм расходов материалов, близость к рынкам сбыта готовой продукции). Обосновано, что учетно-аналитическое обеспечение формируется из контрольной подсистемы, учетной подсистемы и аналитической подсистемы. Детализированы составляющие учетно-аналитического обеспечения касательно информационного обеспечения и управления затратами на производство органической продукции. The purpose of the article is to evaluate the existing approaches to accounting and analytical support of organic production and try to unify them to form an effective accounting and analytical support. In the process of research the methods of observation, comparison, analysis, synthesis, and generalization were used. The study is based on the hypothesis that high-quality accounting and analytical support will increase the validity, efficiency and analytical information about the production of organic products to determine the impact of such operations on business activities in accordance with modern management requirements, strengthen the responsibility of performers, and improve management accounting. The conducted researches allowed actualizing the importance of scientific research in the field of development of accounting and analytical support of organic production. Based on the analyzed materials, our own approach to accounting and analytical support of organic production, which is formed under the influence of organizational characteristics of the business entity (size of the enterprise; influence of organizational structure; production process management structure; production technology; internal standards; staff qualifications) and industry characteristics functioning (social significance of manufactured products; short production cycle; lack of work in progress; cyclical sales; strict compliance with technology and material consumption rates; proximity to markets for finished products). It is substantiated that the accounting and analytical support is formed from the control subsystem (control over the quality, reliability, timeliness of information; control over the organization and efficiency of the subsystem of accounting and economic analysis; control over the achievement of targets); accounting (observation, measurement, systematization, generalization of accounting data), analytical (formation of the program of analytical works, estimation in dynamics, carrying out the systematic analysis, carrying out the analysis proceeding from real indicators of the financial and nonfinancial information on the basis of the generated reporting on the made organic production). The components of accounting and analytical support in terms of information support and cost management for the production of organic products are detailed. A promising area of research is the development of internal management reporting, improvement of financial and non-financial reporting in terms of reflecting the costs of production of organic products; detailing the control component of accounting and analytical support and the formation of methods of analysis to assess the efficiency of organic production. |
DOI: | 10.32851/2708-0366/2020.4.22 |
URI: | https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/17367 |
Faculty: | Факультет економіки та бізнесу |
Department: | Кафедра обліку і аудиту |
ISSN: | 2708-0366 (print) 2708-0374 (online) |
Appears in Collections: | Наукові публікації (статті) Кафедра фінансів та бізнес-консалтингу (ФБК) |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.