Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/18316
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorПоленкова, М. В.uk
dc.date.accessioned2021-08-02T20:43:50Z-
dc.date.available2021-08-02T20:43:50Z-
dc.date.issued2020
dc.identifier.citationПоленкова М. В. Моделювання оптимальних рівнів конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств в умовах сталого розвитку [Текст] / М. В. Поленкова // Вісник Київського національного університету технологій та дизайну. Серія Економічні науки. - 2020. - № 6 (153). - С. 41-52.uk
dc.identifier.issn2413-0117
dc.identifier.urihttps://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/18316-
dc.description.abstractСтаттю присвячено проблемам розвитку підприємств аграрного сектору України. Із застосуванням багатофакторного статистичного аналізу ключових чинників функціонування сільськогосподарських підприємств, на основі матриці із 25 відібраних індикаторів розвитку підприємств, що спеціалізуються на рослинництві, та 16 відібраних індикаторів розвитку підприємств тваринництва, виявлено схожі умови щодо їх розвитку між регіонами країни. За результатами аналізу виокремлено таксономічні групи (кластери), що дало змогу ідентифікувати схожі регіональні умови в межах кожної групи. При цьому виокремлено спільні для рослинництва і тваринництва регіони в межах одного кластера, представлені Львівською, Івано-Франківською та Рівненською областями. Для подальшого аналізу із цих регіонів вибрано сільськогосподарські підприємства та проаналізовано їх конкурентні позиції. Для виявлення рівня впливу сталого розвитку, зокрема економічної, соціальної та екологічної стійкості регіонів на конкурентні позиції сільськогосподарських підприємств, застосовано метод нечітких множин. Вхідними параметрами визначено індекси економічної, екологічної та соціальної стійкості, за кожним з яких закріплено низку характерних особливостей, а також здійснено їх класифікацію. Крім того, за допомогою дисперсійного аналізу розраховано ключові орієнтири та встановлено діапазони. Вихідними даними визначено рівень конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств Львівської, Івано-Франківської та Рівненської областей, які було відібрано за результатами кластерного аналізу. За результатами розрахунків, на основі дисперсійного аналізу термів проведено лінгвістичне оцінювання. Здійснено моделювання поверхні прогнозних значень та виявлено, що забезпечення вище середнього рівня конкурентоспроможності аграрних підприємств супроводжується високим рівнем економічної стійкості, середнім рівнем екологічної стійкості та рівнем соціальної стійкості регіону нижче за середній.uk
dc.description.abstractСтатья посвящена проблемам развития предприятий аграрного сектора Украины. С применением многофакторного статистического анализа ключевых факторов функционирования сельскохозяйственных предприятий на основе матрицы из 25 отобранных индикаторов развития предприятий, специализирующихся на растениеводстве, и 16 отобранных индикаторов развития предприятий животноводства, обнаружены схожие условия по их развитию между регионами страны. По результатам анализа выделены таксономические группы (кластеры), что позволило идентифицировать схожие региональные условия в пределах каждой группы. При этом отмечены общие для растениеводства и животноводства регионы в пределах одного кластера, представленные Львовской, Ивано-Франковской и Ровенской областями. Для дальнейшего анализа из этих регионов выбраны сельскохозяйственные предприятия и проанализированы их конкурентные позиции. Для выявления степени влияния устойчивого развития, в частности экономической, социальной и экологической устойчивости регионов на конкурентные позиции сельскохозяйственных предприятий, применён метод нечётких множеств. Входными параметрами определены индексы экономической, экологической и социальной устойчивости, за каждым из которых закреплён ряд характерных особенностей, а также осуществлена их классификация. Кроме того, с помощью дисперсионного анализа рассчитаны ключевые ориентиры и установлены диапазоны. Исходными данными определён уровень конкурентоспособности сельскохозяйственных предприятий Львовской, Ивано-Франковской и Ровенской областей, отобранных по результатам кластерного анализа. По результатам расчётов, на основе дисперсионного анализа термов проведено лингвистическое оценивание. Осуществлено моделирование поверхности прогнозных значений и выявлено, что обеспечение выше среднего уровня конкурентоспособности аграрных предприятий сопровождается высоким уровнем экономической устойчивости, средним уровнем экологической устойчивости и уровнем социальной устойчивости региона ниже среднего.ru
dc.description.abstractThe article seeks to explore major challenges in the agricultural sector development in Ukraine. Using multifactor statistical analysis of the key drivers of agribusiness operation and performance, based on a matrix of 25 selected agribusiness development indicators for enterprises specialized in crop raising and 16 selected development indicators for livestock enterprises, similar developmental trends across Ukrainian regions have been revealed. According to the results of the analysis, certain taxonomic groups (clusters) were identified that allowed to display similar regional conditions within each group along with specifying regions with crop and livestock farming within one cluster, represented by Lviv, Ivano-Frankivsk and Rivne regions. For further research, agribusinesses were selected out of the above regions and their competitive positions were analyzed. A fuzzy-set method was used to identify the impact of sustainable development, in particular the level of economic, social and environmental sustainability of regions on the competitive position of agribusinesses. The input parameters are represented by economic, environmental and social sustainability indices, each of them is assigned specific characteristics and classified. In addition, using variance analysis, key reference indicators were calculated and the boundaries were set. The output data are determined by the level of agribusiness competitiveness in Lviv, Ivano-Frankivsk and Rivne regions (selected by the results of cluster analysis). According to the calculations results, linguistic evaluation was performed, based on variance analysis of terms. Modeling of the surface of the forecast values was carried out which revealed that the above the average level of agribusiness competitiveness is accompanied by a high level of economic sustainability, average level of environmental sustainability and the below average social stability level.en
dc.languageuk
dc.subjectсільськогосподарські підприємстваuk
dc.subjectконкурентоспроможністьuk
dc.subjectаграрний секторuk
dc.subjectрегіониuk
dc.subjectсталий розвитокuk
dc.subjectсельскохозяйственные предприятияru
dc.subjectконкурентоспособностьru
dc.subjectаграрный секторru
dc.subjectрегионыru
dc.subjectустойчивое развитиеru
dc.subjectagribusinessen
dc.subjectcompetitivenessen
dc.subjectagricultural sectoren
dc.subjectregionsen
dc.subjectsustainable developmenten
dc.titleМоделювання оптимальних рівнів конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств в умовах сталого розвиткуuk
dc.title.alternativeModeling of optimal levels of agribusiness competitiveness in the context of sustainable development
dc.title.alternativeМоделирование оптимального уровня конкурентоспособности сельскохозяйственных предприятий в условиях устойчивого развития
dc.typeArticle
local.contributor.altauthorPolenkova, M. V.en
local.subject.sectionПроблеми розвитку економікиuk
local.sourceВісник Київського національного університету технологій та дизайну. Серія Економічні наукиuk
local.source.number№ 6 (153)uk
local.identifier.doi10.30857/2413-0117.2020.6.5
local.subject.method0
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації (статті)
Вісник КНУТД

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
V153_P041-052.pdf776,76 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.