Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/15963
Назва: Дослідження функціонально-експлуатаційних властивостей шкіри для верху взуття
Інші назви: Study of the functional and performance characteristics of leather for uppers of footwear
Автори: Грищенко, І. М.
Данилкович, А. Г.
Первая, Н. В.
Ключові слова: сировина шкур свиней
методи дублення
фізико-механічні властивості
теплофізичні властивості
гігієнічні властивості
pigskin
tanning methods
physico-mechanical properties
thermal properties
hygienic properties
Дата публікації: 2019
Бібліографічний опис: Грищенко І. М. Дослідження функціонально-експлуатаційних властивостей шкіри для верху взуття / І. М. Грищенко, А. Г. Данилкович, Н. В. Первая // Вісник Хмельницького національного університету. Серія : Технічні науки. – 2019. – № 4 (275). – С. 55-61.
Source: Вісник Хмельницького національного університету. Серія : Технічні науки
Herald of Khmelnytskyi national university. Technical sciences
Короткий огляд (реферат): В роботі досліджено вплив методів мінерального і органічного дублення на комплекс фізико-механічних, теплофізичних та гігієнічних властивостей шкіряних матеріалів з сировини шкур свиней. Діальдегідний метод дублення з наступним наповнюванням полімером аніонного типу забезпечує формування однорідної пористої структури шкіряного матеріалу в різних топографічних ділянках з необхідним комплексом функціонально-експлуатаційних властивостей. Отримані шкіри можуть бути рекомендовані для виготовлення виробів широкого асортименту, у тому числі діальдегідного методу дублення – для виробів осінньо-зимових, а хромового методу дублення – для виробів весняно-літніх
The article discusses the functional and performance characteristics of leather for uppers of footwear. These properties were characterized by a combination of physic-mechanical, thermophysical, and hygienic properties. Indicators of these properties depended on tanning methods and topographical areas of leather. All samples had good physic-mechanical properties and were characterized by uniformity of strength along and perpendicular to the spine line. Leather dialdehyde tanning had the maximum value of the relative elongation under tension and deformation at a stress of 9.8 MPa than that of vegetable tanning. Hygienic and thermophysical properties of leather in various topographic areas were estimated by the density and porosity of the sample structure, vapor permeability, thermal conductivity, as well as thermal resistance and heat absorption. Leather of dialdehyde tanning has the highest vapor permeability, and the minimum vapor permeability has the leather of chrome tanning. The results of the study of the thermophysical properties of the skin showed their dependence on the tanning method. Leather of dialdehyde tanning has the maximum value of thermal resistance and the minimum value of heat absorption coefficient and heat conductivity. Leather of vegetable tanned method has a maximum coefficient of heat absorption and thermal conductivity. The study of the functional and performance characteristics of leather for uppers for footwear with different tanning methods showed that these skins can be recommended for the manufacture of a wide range of products, including the leather of dialdehyde tanning – for autumn-winter goods, and the leather of chrome tanning – for spring-summer goods.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/15963
Faculty: Факультет індустрії моди
Факультет хімічних та біофармацевтичних технологій
Факультет економіки та бізнесу
Department: Кафедра конструювання і технології виробів із шкіри
Кафедра біотехнології, шкіри та хутра
Кафедра підприємництва та бізнесу
ISSN: 2307-5732
Розташовується у зібраннях:Кафедра біотехнології, шкіри та хутра (БШХ)
Наукові публікації (статті)
Кафедра підприємництва та бізнесу (ПБ)
Кафедра технології моди (ТМ)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Вісник_ХНУ_2019_4(275)_55-61.pdf368,54 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.