Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/13276
Назва: | Модель формування оптимальної ієрархії цілей функціонування підприємств готельно-ресторанної індустрії |
Автори: | Шевчук, Ю. А. |
Ключові слова: | моделювання підприємства готельно-рсторанної індустрії система управління цілі управління прибутковість ефективність моделі формування оптимальної ієрархії цілей управління гнучкість організаційної структури управління моделирование предприятия гостинично-ресторанной индустрии система управления цели управления прибыльность эффективность модели формирования оптимальной иерархии целей управления гибкость организационной структуры управления modelling hotel and restaurant industry businesses management system management goals profitability efficiency building an optimal goal hierarchy model flexibility of organizational structure management |
Дата публікації: | 2019 |
Бібліографічний опис: | Шевчук Ю. А. Модель формування оптимальної ієрархії цілей функціонування підприємств готельно-ресторанної індустрії [Текст] / Ю. А. Шевчук // Вісник Київського національного університету технологій та дизайну. Серія Економічні науки. - 2019. - № 2 (133). - С. 89-99. |
Source: | Вісник Київського національного університету технологій та дизайну. Серія Економічні науки |
Короткий огляд (реферат): | У статті викладено результати дослідження щодо формування оптимальної ієрархії цілей функціонування підприємств готельно-ресторанної індустрії. Математично обґрунтовано формування цілей ефективного управління підприємствами готельно-ресторанної індустрії, що базується на системному наборі ключових параметрів. Доведено, що кожна управлінська дія повинна бути націлена на вирішення проблеми. Вирішенням проблеми, відповідно до результатів дослідження, вважається управлінське рішення, яке дає максимум для досягнення визначених цілей. Наголошується, що відсутність оптимально поставлених цілей спричинить, неможливість сформулювати проблему, без якої немає необхідності в прийнятті управлінських рішень. Цілі формують критерії для оцінки доцільності пропонованих управлінських рішень, а також визначають критерії для оцінки прогнозованого результату. Цілі, яких намагається досягнути керівництво підприємств готельно-ресторанної індустрії, занадто часто бувають недостатньо усвідомлені персоналом підприємств. Зважаючи на це, система цілей є одним з основних інструментів вирішення управлінських завдань, пов'язаних із функціонуванням організаційних структур управління підприємствами готельно-ресторанної індустрії. Отже, процес гнучкості організаційних структур управління підприємствами готельно-ресторанної індустрії пов'язаний з динамічним процесом формування оптимальної ієрархії цілей функціонування підприємств зазначеної сфери. Автором пропонується визнати, що гнучкість організаційної структури управління підприємств готельно-ресторанної індустрії може бути визначено на основі класифікації цілей управління. В статье изложены результаты исследования по формированию оптимальной иерархии целей функционирования предприятий гостинично-ресторанной индустрии. Математически обосновано формирование целей эффективного управления предприятиями гостинично-ресторанной индустрии, основанное на системном наборе ключевых параметров. Доказано, что каждое управленческое действие должно быть нацелено на решение проблемы. Решением проблемы, согласно результатам исследования считается управленческое решение, которое даёт максимум для достижения определённых целей. Не определив оптимально цели, нельзя сформулировать проблему, а без неё отсутствует необходимость в принятии управленческих решений. Цели формируют критерии для оценки целесообразности предлагаемых управленческих решений, а также определяют критерии для оценки прогнозируемого результата. Цели, которых пытается достичь руководство предприятий гостинично-ресторанной индустрии, слишком часто бывают недостаточно осознаны персоналом предприятий. В связи с этим система целей является одним из основных инструментов решения управленческих задач, связанных с функционированием организационных структур управления предприятиями гостинично-ресторанной индустрии. Таким образом, процесс гибкости организационных структур управления предприятиями гостинично-ресторанной индустрии связан с динамичным процессом формирования оптимальной иерархии целей функционирования предприятий указанной сферы. Автором предлагается признать, что гибкость организационной структуры управления предприятий гостинично-ресторанной индустрии может быть определена на основе классификации целей управления. The article presents the research findings on building an optimal goal hierarchy for businesses in the sector of hotel and restaurant industry. A mathematical rationale has been provided for setting objectives in the context of ensuring effective hospitality management by hotel and restaurant businesses based on a set of key performance indicators. It is argued that every managerial action must be focused on problem solving. According to the research results, a solution is a management decision aimed at gaining the maximum to achieve certain goals. Failure to set optimal goals makes impossible to shape a management problem which, in turn, translates into absence of the need for making management decisions. Goals contribute to shaping the criteria for evaluating the feasibility of proposed management decisions as well as mapping the criteria for assessing the ultimate predicted outcomes. However, most often, objectives sought to be achieved by top management of hospitality industry companies are perceived quite differently by the staff. In this context, the system of goals is a critical instrument for management decision making and problem solving related to organizational issues in managing businesses of hotel and restaurant industry. Thus, the flexibility of organizational structures in a management paradigm within the hospitality industry is associated with the dynamic process of designing the optimal goal hierarchy to achieve good performance in the sector of hotel and restaurant industry. The author assumes that the estimation of the relevant flexibility of organizational structure management by hospitality industry businesses can be attained through the suggested classification of management goals. |
DOI: | 10.30857/2413-0117.2019.2.8 |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://er.knutd.edu.ua/handle/123456789/13276 |
ISSN: | 2413-0117 |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації (статті) Вісник КНУТД |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
V133_P089-099.pdf | 263,21 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.